در توضیح مبحث خرید دینامومتر باید گفت همانطور که در مقالات گذشته اشاره شد، دینامومتر ابزاری جهت اندازهگیری توان و گشتاور انواع موتور است. از دینامومترها در اتاقهای تست موتور، گیربکسها و ژنراتورها استفاده میشود. از آنجا که دینامومتر وسیلهای گرانقیمت است، بهتر است تا در خرید آن دقت کافی صورت گیرد. خرید دینامومتر فقط به وسیله متخصصان مربوطه امکانپذیر است و حتما توصیه میشود تا در صورت نیاز به دینامومتر، مقالات سایت به دقت توسط تیم فنی مطالعه گردد. در مقالات گذشته، انواع دینامومترها معرفی شدهاند. همچنین، مزایا و معایب هر کدام مورد بررسی قرار گرفته است. در زیر به صورت خلاصه به چند نوع پرکاربرد از دینامومترها اشاره خواهد شد.
-
خرید دینامومتر هیدرولیکی
این نوع از دینامومترها که در مقالات قبل به صورت کامل در مورد آن صحبت شد، کاربرد زیادی در تست موتورهای با توان نسبتا بالا دارد. از این دینامومتر به طور معمول برای توانهای ۲۰۰ تا ۱۲۰۰۰۰ اسب بخار میتوان استفاده کرد. این نوع از دینامومترها، با استفاده از آب، انرژی مکانیکی را به انرژی حرارتی تبدیل میکند. این دینامومتر جهت تستهای حالت دائم (steady state) مورد استفاده قرار میگیرد.
شرکت مبتکران پارس اندیش تنها شرکتی در ایران است که موفق شده است انواع دینامومترهای هیدرولیک را برای صنایع داخلی بسازد. در لینک زیر نمودارها و انواع دینامومترهای هیدرولیکی ساخت شرکت مبتکران آورده شده است. جهت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
(لینک محصولات دینامومترهای هیدرولیک)
- دینامومتر ادیکارنت
در این نوع از دینامومترها با استفاده از ایجاد جریان گردابی (Eddy current) نیروی ترمزی ایجاد خواهد شد. این نوع از دینامومترها به صورت مرسوم تا توانها ۶۰۰ اسب بخار رایج است. این دینامومتر در توانهای پایین عملکرد خوبی از خود نشان میدهد و کنترلپذیری بهتری نیز دارد.
شرکت مبتکران پارس اندیش، در سال ۱۳۷۶ در زمینه ساخت دینامومتر شروع به کار کرد. این شرکت، اولین دینامومتر خود را با ساخت یک دینامومتر ادیکارنت آغاز کرد و از آن زمان تا به کنون تعداد زیادی از این نوع دینامومترها را برای صنایع مختلف ساخته است. برخی از این دینامومترها بیش از ۳۰ سال در صنعت مورد استفاده قرار گرفتهاند و تاکنون استفاده میشود.
- دینامومترهای AC
این نواع از دینامومترها با استفاده از تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی، توان موتور را اندازهگیری میکند. جهت تستهای گذرا (transient tests) از این دینامومتر استفاده میشود. از این دینامومترها در دستگاههای تست رولر یا دینامومتر شاسی نیز استفاده میشود. جهت انجام تستهای گذرا، در این دینامومترها از گشتاورسنج شفت استفاده میشود.
یکی از چالشهای بر سر راه انتخاب و خرید دینامومتر، استفاده از یک دینامومتر برای تعدادی موتور است. از آنجا که ساخت اتاق تست موتور بسیار پر هزینه است، صاحبان شرکتها تمایل دارند تا در یک اتاق تست و با استفاده از تجهیزات ثابت، انواع مختلفی از موتورها را مورد تست قرار دهند.
برای انتخاب دینامومتر، تیم طراحی در مرحله اول باید به صورت ابتدایی، اهداف تست و نوع تست را مشخص کنند. بر اساس این داکیومنت، پروسه تست اولیه (test procedure) استخراج میشود. با داشتن پروسه تست و محدوده توان و دور موتورها، میتوان نوع دینامومتر را انتخاب کرد. برای مثال، جهت تستهای گذرا در برخی از موتورهای توربینی، میتوان از دینامومتر AC بهره برد.
در مرحله بعد، تیم طراحی با استفاده از اطلاعات موتورهای موجود که باید تست شود، محدوده کاری دینامومتر را استخراج میکند. این محدوده شامل توان، گشتاور و دور دینامومتر میشود.
شرکتهای سازنده دینامومتر، در کاتالوگ خود، محدوده کاری دینامومتر را با عنوان پوش کاری دینامومتر قرار دادهاند. با بررسی این محدودهها، دینامومتر مناسب انتخاب میشود. نیاز است تا تیم فنی آشنایی کامل با محدودیتهای کاری دینامومترها داشته باشند. در ادامه نمونههایی از پوش کاری دینامومترها جهت آشنایی بیشتر آورده شده است.
در شکل زیر منحنی گشتاور و توان برای دینامومتر هیدرولیکی نشان داده شده است.
در شکل زیر نمونه منحنی گشتاور و توان برای دینامومتر ژنراتوری الکتریکی نشان داده شده است.
در شکل زیر منحنی گشتاور و توان برای دینامومتر ادی کارنت نشان داده شده است.
هرکدام از خطوط این نمودارها، محدودیتهای دینامومتر را از لحاظ توان و دور کاری نشان میدهد.
پس از تعیین دینامومتر مناسب، تیم طراحی باید ضریب اطمینانی نیز برای انتخاب دینامومتر لحاظ کند. این ضریب اطمینان بسته به نوع دینامومتر، مکانیزم کاری و … میتواند متغییر باشد. بهتر است در این زمینه با شرکت فروشنده دینامومتر مذاکره شود.
برای آشنایی بیشتر با انواع دینامومترها میتوانید این منبع زبان اصلی را نیز مطالعه کنید و جهت خرید دینامومتر میتوانید با کارشناسان شرکت مبتکران پارس اندیش تماس بگیرید.
نویسنده: دلاور ارمغان، کارشناس فنی اتاق تست، شرکت مبتکران پارس اندیش