
در راستای شرکت “مبتکران پارس اندیش” در سال ۱۳۷۵ تاسیس و فعالیت اصلی آن بر مبنای تولید دانش فنی برای طراحی و ساخت دستگاه آزمون توان موتور (دینامومتر) و ملزومات آن پایهگذاری شد.
تعامل صنعت و دانشگاه
در راستای شرکت “مبتکران پارس اندیش” در سال ۱۳۷۵ تاسیس و فعالیت اصلی آن بر مبنای تولید دانش فنی برای طراحی و ساخت دستگاه آزمون توان موتور (دینامومتر) و ملزومات آن پایهگذاری شد.
چگونه به این اندازه به کارتان اطمینان داشتید؟
بیشتر چه نوع دینامومترهایی توسط مجموعه شما تولید میشوند؟
وجه تمایز و تشابه و یا نقطه قوت و ضعف مجموعه خود را چه میدانید؟
شاید بد نباشد نحوه کالیبراسیون پارامتر نیرو یا گشتاور به ویژه تفاوت کالیبراسیون دینامیک و استاتیک قدری بیشتر شکافته شود. در کشور، ما با محدودیت امکان کالیبراسیون پارامتر نیرو به صورت دینامیک مواجه هستیم. در غیاب اینگونه کالیبراسیون، نتایج دستگاه دینامومتر هم نمیتواند قابل استناد باشد. یکی از مشکلات تجهیزات دینامومتر، بحث صحهگذاری نتایج آن است، چون به هر حال شما از گشتاورسنجهای روتاری استفاده میکنید.
در دینامومترهای نوع ادیکارنت و هیدرولیکی ما این مشکل را نداریم، چون اصلاً گشتاورسنج روتاری استفاده نمیشود و به جای آن از لودسل استفاده میکنیم. برای کالیبراسیون هم همان روش معروف ایجاد گشتاور استاتیکی با وزنه و بازوی کالیبراسیون را به کار میبریم. به مشتری وزنه کالیبره همراه دستگاه داده میشود و با بازوی مشخص میتوان پارامتر گشتاور را کالیبره نمود. به عبارتی ما گشتاور را به روش استاتیک کالیبره میکنیم. در موقع استفاده، گشتاور از روتور به استاتور انتقال پیدا میکند. از حالت دینامیکی خودش به استاتیک تبدیل شده و در حالت استاتیکی هم اندازهگیری میشود. به عنوان مثال زمانی که موتور در یک نقطه مثلاً در ۲۰۰۰ دور بر دقیقه (rpm) پایدار میشود گشتاور را اندازه میگیریم. پس در دینامومترهای ادیکارنت و هیدرولیکی نیازی به کالیبراسیون گشتاور دینامیکی نداریم. در این نوع دینامومترها، در دنیا این روش به عنوان یک اصل پذیرفته شده و به عنوان یک مزیت برای دینامومترهای ادیکارنت و هیدرولیکی محسوب میشود.
پس با مساله نویز حاصل از رفتار دینامیک قطعه چه میکنید؟
در دینامومتر ادیکارنت و هیدرولیکی، ممکن است نویز الکتریکی وجود داشته باشد. ولی نویز مکانیکی نداریم. ولی در دینامومتر AC این مشکل را داریم. البته لازم است یادآوری کنم این مشکل در دینامومترهایی که از ترکمتر دوار استفاده میکنند وجود دارد و کالیبراسیون آن سخت است. این یکی از معضلات دینامومترهای AC است. مشتریانی که اینگونه دینامومترها را خریداری میکنند، گاهی منظورشان صرفاً انجام آزمون دینامیک است. یعنی برای آزمون شتابگیری دستگاه را میخرند. میخواهند ببینندکه اگر موتور مورد آزمون روی خودرویی نصب شود که مثلا دو تن وزن دارد، شتاب صفر تا صد آن چقدر میشود. یعنی در نرمافزارهای شبیهسازی خودشان پیش از ساخت خودرو با استفاده از این دینامومتر میخواهند رفتار دینامیکی موتور را بررسی نمایند. این کار با دینامومتر هیدرولیکی و ادی کارنت قابل انجام نیست و باید از دینامومتر AC استفاده شود. در این حالت حتماً باید سنسور گشتاور روتاری مورد استفاده قرار گرفته و بصورت دینامیکی کالیبره شود.
دینامومترهای ساخت مجموعه شما چه گستره توانی را شامل میشود؟
ابعاد و اندازه دستگاه دینامومتر ۳٫۶ مگاوات نسبت به گسترههای کوچکتر چگونه است؟
جناب مهندس، در حوزه تجهیزات آزمون، خدمات پس از فروش نقش مهمی دارد. یعنی یکی از مزیتهایی که باعث جذب مشتری به سمت شما می شود این است که چقدر خدمات پس از فروش را به خوبی انجام می دهید. کمی درباره رویکرد و برنامه-هایتان در خدمات پس از فروش توضیح بدهید.
دستگاههای ساخت شرکت ما شامل یک سال گارانتی است. ولی گاهی اتفاق افتاده که حتی تا دو سال و بیش از دو سال هم برای تعویض قطعهای اقدام کردهایم و پولی در عوض مطالبه نکردهایم. خوشبختانه تا حالا هم مشکلی با مشتری بر سر این مساله نداشتهایم. ما حتی دینامومترهای خارجی را که تعمیر و هم گارانتی میکنیم. تا جایی که میدانم کمتر کسی دینامومتر کار کرده خارجی را میتواند تعمیر کند. ما نه تنها توانایی تعمیر آنها را داریم، بلکه دستگاهی را که پانزده سال کار کرده و تعمیر شده را شش ماه گارانتی میکنیم. ما دینامومتر ۳٫۶ مگا وات دسا را تعمیر کردیم و برای شش ماه هم آن را گارانتی کردیم. الان چند سال گذشته و هنوز مشکلی پیش نیامده است. شش ماه به مشتری گارانتی داده شد، برای دستگاهی که اصلاً مال ما نبوده و ده پانزده سال هم کار کرده بود. این کار را معمولاً کسی نمیکند ولی ما در شرکتمان انجام میدهیم، تا این اطمینان را در مشتری ایجاد نماییم تا حالا هم مشکلی نداشتهایم.
کی از مشکلاتی که وجود دارد این است که در حوزه فنی و استانداردشناسی مشتریها معمولاً ضعیف هستند. یعنی گاهی دستگاهی برای انجام آزمونی میخواهند، در حالی که نه مشخصات آزمون را میشناسند و نه استاندارد آن را میدانند. شما در این زمینه چه کمکی به آنها میکنید؟
ما در ابتدا که مشتری سفارش دستگاهی را به ما میدهد، پیش از هر چیز اول دینامومتری را که در کارگاه خودمان داریم به او نشان میدهیم، چون بعضی از خریداران دینامومتر، تا حالا دینامومتر ندیدهاند. از روز اول نمیدانند چه میخواهند. بعد در شرکت خودمان یا در محل خریدار، با جلساتی مشخصات دستگاه مورد نیاز ایشان را با دقت آنالیز میکنیم تا دقیقاً بدانند چه میخواهند بخرند. چون اگر قرارداد بسته شود، گرچه از نظر مالی برای ما خوب است، ولی زمان تحویل نمیتوانیم رضایت مشتری را جلب نماییم و به مشکل برمیخوریم. زمان تحویل، مشتری تازه نیازهایش را میگوید که مثلاً فلان آزمون را نیاز دارد، در حالی که این دینامومتر آن آزمون را انجام نمیدهد. مثلاً ویژگیهای آزمون دینامومترهای موتورهای الکتریکی طبق استانداردها مشخص است. به مشتری میگوییم این دستگاه چه آزمونهایی را میتواند انجام دهد، حال اگر آزمون ولتاژ بالا(High Voltage) و یا اُهم سنجی را نیاز داشته باشد، به او میگوییم قرار نیست دینامومتر این آزمونها را هم انجام دهد. این آزمونها دستگاههای متناظر دیگری دارد که باید از جاهای دیگر تهیه شود. در همان روز اول، دقت دستگاه و میزان خطای سنسورها را هم مشخص میکنیم، تا بعد انتظار دقت غیر معمول را نداشته باشند. این دقتها همه در محدوده استانداردهاست. گاهی، مشتریان دینامومتر الکتریکی، دستگاه بدون کامپیوتر از ما میخواهند، تا هزینه کمتر شود. فقط کنترل دستی باشد. به آنها میگوییم برای چه کاری دینامومتر را نیاز دارند. اگر برای آزمون حین تولید بخواهند، مشکلی نیست، ولی اگر بخواهند از اداره استاندارد تاییدیه برای آزمایشگاه آکردیته بگیرند حتماً نیاز به کامپیوتر است. اختلاف قیمت دینامومتر با کامپیوتر و بدون کامپیوتر حدود چهل درصد است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد عملکرد شرکت مبتکران در حوزه تعامل صنعت و دانشگاه میتوانید خدمات این شرکت را مطالعه کنید و ببینید.